Game of Thrones S07E04 – The Spoils of War (nabespreking)

Dag allen! Hoe vonden jullie Game of Thrones? Niet alleen deze aflevering, maar ik bedoel als serie in het geheel? Jammer dat het nu al voorbij is maar zo gaan die dingen. Sansa en Arya zijn bij elkaar en daarmee kwam de serie aan een mooi einde. LOVE IT! Niets meer aan doe. RIP this show. 
vlcsnap-00115
EN TOEN GING HET DOORRR WAAROM GAAT HET DOOR. brb crying forever… Mensen als ik “cry” zeg op het internet dan type ik dat 90% van de tijd met een emotieloos hoofd. Maar nu moest ik écht huilen want mijn baby zusjes waren weer bij elkaar en het was alles wat ik ooit wilde. *flashbacks naar toen ik zelf baby was en al over Arya en Sansa’s reünie had maar niemand het begreep want het was voornamelijk geschreeuw* Also, The Spoils of War is echt wel een fantastische aflevering alleen al omdat letterlijk elke vrouw echt genoeg had van de shit van mannen.
En Bronn. Bronn had ook genoeg van Jaime’s shit.
vlcsnap-00107
MAAR GENOEG GEKLETST LET’S DISCUSS
We begonnen met een regisseur die dacht dat de meest populaire serie op aarde wel een goed medium was om tilt shift filter eens uit te proberen.
vlcsnap-00061
Het geklets over The Golden Company was echt major Zzzz. Ja, ze gaan een rol spelen, we get it. Now move on. Cersei kreeg het compliment dat ze haar vader voorbij schoot en dat is wel een beetje waar ze haar hele leven op gewacht had. Wat fijn is, is dat Cersei oprecht goed is in zichzelf en haar koninkrijken te verdedigen. Ze zou moeten verliezen maar maakt continu de juiste beslissingen. Tot nu toe dan. Ze overspeelde haar hand met the High Sparrow en deze nieuwe investering met de Iron Bank klinkt als weer een stap te ver. Ze wil “things that belonged to me” terughalen, waarvan ik niet helemaal weet wat ze daar mee bedoelt maar ik denk Tyrion en Sansa? Hoewel die nooit echt tot haar behoorde. In ieder geval kiest ze weer een onbetrouwbare partner uit om wraak uit te oefenen en dat loopt waarschijnlijk niet goed af. In ieder geval zijn ze allebei uit hun lijden verlost.
vlcsnap-00064
Het mes waarmee Brann bijna vermoord is, voelt als een onnodige terugkeer. Het plotpoint is lang overgeslagen en het mysterie is irrelevant aangezien de waarschijnlijke dader – Joffrey – dood is. Vreemd dat er nu weer zo’n focus op gelegd wordt. Wel lachen hoe Littlefinger benadrukt hoe alles gebeurt is dankzij die dolk en wij weten dat het 100% dankzij hem is. Little shit is het toch ook. Maar Brann had geen tijd voor Petyrs spelletjes. De Choas is a Ladder quote was FUCKING LEKKER. Littlefinger was SHOOKETH. Basically me als iemand anders mijn browser zoekfunctie gebruikt.
vlcsnap-00066
Oh mensen dit was zo niet chill. Meera heeft alles opgeofferd voor Brann en dit voelde als zo’n onbevredigend einde. “You died in that cave”. Arme Meera. Alsof je je hele avond uitslooft voor een goede Yelp rating en de gasten gaan klagen bij het dessert. Been there boo. ❤️ Also: is Brann nu officieel een fuckboy?
vlcsnap-00067
MAAR TOEN KWAM HET MOMENT ZEVEN SEIZOENEN IN THE MAKING
vlcsnap-00068
Callback naar S1 toen Arya terug in de Red Keep wilde en tegen werd gehouden. MIJN HEMEL WAT DUURDE DEZE SCENE LANG. HEBBEN JULLIE OOIT ZO GRAAG TWEE BIJPERSONAGES WILLEN DOOD MAKEN?? Ik moest er even over tekenen.
vlcsnap-00069
Gelukkig wist Sansa waar Arya was want ze zijn zussen en toen kwam het mooiste moment OOIT!!
Ik zweer heb niet eens iets grappigs te zeggen het is gewoon zo fijn en zoet en pls let’s stay like this forever. But nothing ever does…. Zo was Arya niet onder de indruk dat Sansa op eens Lady of Winterfell is.
vlcsnap-00075
En Sansa benadrukte dat Jon nog blijer zou zijn met Arya’s terugkeer dan met haar eigen. Ik schreef al eerder over Arya en Sansa’s relatie en dit bewees een briljante terugval in hun oude patronen. Het wederzijdse onbegrip, en verlangen, van deze twee vrouwen die zo verschillend zijn. EN TOEN BENADRUKTE ZE DAT HUN VERHAAL NOG NIET OVER WAS EN GINGEN ZE NOG EEN KEER KNUFFELEN IS HET VOCHTIG HIER WAAROM REGENT HET BINNEN
vlcsnap-00076vlcsnap-00077
Meanwhile: Brann was een fucking creep dat moest Sansa uitleggen.
vlcsnap-00078
Ook dat Brann niets gaf om Littlefingers doel met de dolk en hem toen aan Arya gaf… misschien omdat Arya Littlefinger er mee gaat doden? IDK maar Arya heeft nu in ieder geval Valyrian steel. Take note White Walkers.
vlcsnap-00080
Jon nam weer een chick de cave in en het was zo HOT. HIJ IS ZO HOT. Z’n versier skills waren … interessant.
vlcsnap-00081
I DON’T EVEN CARE. Mijn heteronormatieve TV brein wil dat ze gaan zoenen en wel meteen. I deserve this! Daenerys wilde ook dat hij ging buigen en ik steun dit voorstel volledig.
vlcsnap-00084
Maar Jon wilde iets belangrijkers laten zien.
vlcsnap-00085
vlcsnap-00082
Mysterieuze tekeningen waar we nooit het antwoord op zullen weten. Iig gingen ze buiten de grot nog vriendelijk met elkaar om. Opvallend aan Jons advies aan Daenerys was dat het leek op het advies dat Missandei haar gaf in S5. Daenerys weet vaak een andere weg dan degene die haar adviseren. Jon, in dit geval, waarschuwde dat ze geen steden kan verbranden als ze anders wil zijn dan de andere heersers. Wat betekent dat Daenerys dus een andere weg moet vinden. Echter, degene die ze koos leek Tyrion niet zo aan te staan. Maar meer daar over later.
vlcsnap-00114
Eerst: FEMINISERING VAN DE SAMENLEVING!! IDK Ik heb de EK finale niet gezien maar ik weet vrij zeker dat het er een beetje zoals dit uitzag:
vlcsnap-00091
Zo spannend!! (Wie was er ook bang dat het verkeerd zou aflopen, I’m just too fragile a man for this) Arya en Brienne waren meesterlijk. Echt genieten dit. Sansa genoot minder tbh. Realiseren dat je zusje een wraaklustige moordenaar is, is geen pretje. Trust me I know. Maar DIE BLIK VAN ARYA NAAR LITTLEFINGER AAAAAH. Wat weet Arya van Littlefinger? Ze hebben nauwelijks contact gehad in S1 (toen hij Sansa vertelde over The Hound’s wonden) en in S2 toen hij haar zag bij Tywin maar volgens mij was dat het. Does she suspect him enough to put her on her little list?
vlcsnap-00096
Terug op Dragonstone leerde Missandei Jon en Davos over autonome keuzes maken maar ze waren te druk bezig met boring ass bro talk. Ugh. Davos is oprecht creepy naar Missandei? Ook best veel micro-agressies? Wat betekent dat de schrijvers het bewust doen en dus liever de white guy volgen dan Missandei? Alsof #NoConfederate nog meer tegenargumenten nodig had. Wel interessant dat Naath geen huwelijken heeft… patriarchy be damned. In ander nieuws: Théon is terug. Beste reünie tot nu toe?
vlcsnap-00098
Hypothese: Théon redde Sansa van Ramsay maar kon zijn eigen zus niet redden van Euron. Aangezien Daenerys nu weg is moet hij misschien toch zelf naar King’s Landing om Yara te redden en te bewijzen aan zichzelf dat hij de held is die hij bewezen heeft te zijn. Daar zal ie sterven maar haar redden en zo komt het full circle met toen Yara bijna stierf toen ze hem wilde redden. Yara/Théon zijn oprecht m’n fave broer/zus relatie in de serie en I think this is how it will come to a close. Wat betekent dat het totaal niet zo gaat. Oh well. Het was weer Disney week bij Game of Thrones!

Picture 7

Maar serieus hoe is dit televisie.
Denk aan de stunts, de graphics om dit zo te krijgen. Ik ben echt helemaal in awe. Deze guy was er ook hot voor:
vlcsnap-00103
Nog meer appreciation shots:
Extra fijn is hoe dit alles impact heeft op de karakters. Je zag gewoon hoe Daenerys Olenna’s advies opnam en de “draak” werd die ze eigenlijk is. Maar dit is precies het soort heerser dat Tyrion niet wil. Hij gelooft in Daenerys als diplomatieke kracht en was oké met het verbranden van de Master’s Fleet toen deze hem tot last waren. Maar dit zijn Lannister mensen. Zijn mensen. Op eens niet meer zo awesome. Het gaf mooi aan dat Daenerys wel erg dicht bij “burning cities” is. Iets met koningin van de as?
vlcsnap-00109
Oh man. Wat een veldslag. De Dothraki bleken inderdaad onverslaanbaar in het veld. Bronn had een mooi moment dat hij moest kiezen tussen geld/ontsnappen en vechten. Ook weer een fantastische sequentie waarin Bronn, a la Jon, in de panische onvoorspelbaarheid van oorlog rende.
EN TOEN GING BRONN ACHTER DAT SCHIET MACHINE DING. MIJN BABY (mensen levend verbandende) DRAAKJE werd geraakt en alles was awful. Noteer ook hoe Drogon boos werd en op eigen initiatief de machine kapot maakte. Hoe lang voor hij boos wordt op de moeder die hem in deze posities brengt? Hoe lang voor die moeder die woede niet kan controleren? In ieder geval was Daenerys nogal kwetsbaar en haar drakenzoon wasn’t having it.
vlcsnap-00110
We zien Daenerys niet vaak bang dus dit was een best iconisch moment. Jaime die achter haar rug op haar afrent zoals hij lang geleden op haar vader af stormde was fantastisch. In een normaal verhaal was ie twee maal de held, nu was ie twee maal een lafaard die wij zien als held, maar die een heldin wil doden.
En uiteindelijk Bronn die hem redde voor hij naar de bodem van het meer zonk. Wauw. Op zich vond ik dat wel een zwak einde van een adembenemende sequentie. Alsof Jaime hier echt dood gaat? De verwijzing naar de S5 aflevering waar Tyrion naar beneden zonk en toen gered werd was ook frappant. Dat was zo’n omslag van het cliché, waarom zouden ze nu dan inzetten op het cliché zelf? Tenzij hij echt dood is…. Nah. Denk dat Tyrion hem red ofzo. Wat gaat Daenerys Targaryen doen met de man die haar vader doodde? AAAAH WAAROM BESTAAT DE REST VAN DE WEEK??
Game of Thrones laat je juichen voor beide kanten terwijl je vooral wil dat iedereen stopt met vechten. Deze aflevering slaagde daar weer fenomenaal in. Oorlog is niet mooi of zelfs glorieus, het is wreed en het stinkt. Wat een technische overwinning voor het medium en wat een batshit mooie muziek. Ben oprecht verliefd op deze serie en zo blij dat het alles waarmaakt en meer. WE ZIJN OVER DE HELFT EN WINTER IS HEEEEEREEEEE.
Final thoughts:
  • Littlefinger wil voor Catelyns kinderen zorgen? Uuh, I ain’t buying that shit.
  • Hij gelooft dan weer wel wat Brann zag beyond te Wall?
  • Daenerys kent The Children of the Forest maar gelooft niet in White Walkers? Echt het grootste non-plot van dit seizoen.
  • “You shouldn’t have run from the guards” -> dacht eerst dat dit over S1 ging toen Arya en Sansa wegvluchtte voor de guards
  • Davos die Jon corrigeert op “fewer” ❤

Elke week komt er ongevraagd een nieuwe nabespreking van elke aflevering van #GoTS7 door Manju. Houd de site of Twitter in de gaten voor updates of probeer er aan te ontsnappen. Give it your best shot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s