10 awesome series die vrouw zijn vieren

Het is #InternationaleVrouwendag! Normaal zou ik een lijst posten met alle nare dingen die vrouwen moeten doorstaan alleen omdat er ook een mannelijk soort rond loopt. Maar aangezien ik observeer en niet ervaar (gelukkig, vrouw zijn is hard werk) presenteer ik hier een blog post over een onderwerp waar ik wél iets van af weet: TV-series! Deze tien series hebben hardwerkende, bewonderenswaardige, complexe en alom interessante vrouwen in de hoofdrol waar je 100% vrienden mee wil zijn of je nou man bent of vrouw. Maar meer dan dat vieren deze series de positieve kanten van vrouwen! Zoals hoe huilen en sterk zijn niet tegenstrijdig zijn. Of dat het leven niet om één McDreamy gaat. Dus pak een glas rode wijn en pizza en laten we bingen!

hannah-individual
10. Girls
Je zou denken met zo’n titel en alle controverse dat de serie hoger zou staan maar Girls is voornamelijk een ere vermelding. De serie is namelijk minder een viering van het vrouw zijn dan het confronterende realisme van de onmogelijkheid van vrouw zijn. Hannah en haar vriendinnen zijn absoluut verschrikkelijke personen en daarom zijn ze zo belangrijk. Kan het soms wat positiever? Tuurlijk, maar moet dat altijd? Punt blijft dat Lena Dunham een genie is.  Haar personages zijn niet perfect of zelfs sympathiek. Ze zijn zichzelf, hoe onuitstaanbaar, irrationeel of menselijk dat ook is. Zo moeten we vrouwen ook accepteren.
giphy
9. Unbreakable Kimmy Schmidt
Positief zijn is hier het sleutelwoord. Nadat Kimmy (Ellie Kemper uit The Office) jarenlang in een bunker is opgesloten door een man ontdekt ze nu de wereld voor het eerst. De serie is zet dubbel en dwars in op stereotypes maar hernieuwt vooral waardering voor die opgewekte meisjes die enthousiast worden van alles. Kimmy komt uit een donkere, slecht belichtte stinkhel waardoor ze de rest van de wereld niet zo ziet. Daar kunnen we allemaal wat van leren.
earn-me
8. Scandal
Man of vrouw, je wil Olivia Pope zijn. Ten eerste omdat holy fuck we zouden allemaal zo goed er uit moeten zien in een jas. En ten tweede is ze een absolute #boss. De serie zelf draait minder om vrouwen dan om de soaperige misdaden in Amerika’s politieke hoofdstad, maar Olivia Pope is een fantastisch karakter die zich daarin staande houdt. Ze is min of meer James Bond. Maar James Bond is een man en die vecht met fysiek geweld en veel te kleine pistooltjes. Olivia is all woman en dat maakt haar beter dan wie dan ook. Haar instinct is goud maar haar mensenkennis is beroert. Kunnen we ons daar niet allemaal in herkennen?
clarke-gun
7. The 100
Voor je feminist hebt gespeld, heeft hoofdrolspeelster Clarke al weer een man omgebracht. The 100 is een voluit sciencefiction serie die zich afspeelt in een apocalyptische toekomst. Het eerste seizoen is nogal slecht maar vanaf S2 gaat het plot ape-sh*t. Letterlijk. Er is een gorilla die gestoord wordt. De visuele effecten zijn top (ze wonnen een Emmy) en de acteerprestaties veelal verschrikkelijk. Maar dat weerhoudt de serie niet om grensverleggend te zijn. Wie zegt dat meisjes niet van actie kunnen houden? De hoofdrolspeelster is blond. Biseksueel. Een geboren leider. En bereid te doden voor haar volk. Het is Lost maar dan als mannen niet de leiding zouden nemen. Deze serie is niet voor prinsessen, cocktails en roddels. Dit is voor chicks met tieten.
goodwife
6. The Good Wife
Laat de titel je niet misleiden, dit gaat niet over een brave huisvrouw. The Good Wife is een gerenommeerd drama van de maker van Alien, Prometheus en The Martian. Ja, een sciencefiction producent maakt een menselijk drama over een advocate die terugkeert op werk nadat haar man, een politicus, onderdeel wordt van een schandaal. Het is als Hillary Clinton een advocaat was. Of Breaking Bad maar dan met een vrouw. De serie telt zeven seizoenen en is vanaf het vijfde absoluut gestoord. Twist na twist en heel veel spanning. Niet in actie maar in hoe Alicia (E.R.’s Julianna Margulies) zich staande weet te houden terwijl haar man, werk, lover, kinderen, moeder, vrienden enz. alles van haar vereisen. De klassieke muzikale score is van de bovenste plank en de acteurs zijn terecht beladen met prijzen. Pure kwaliteit.
anna-faris-gif_2015-03-12_09-27-14
5. Mom
Van de makers van de meest seksistische komedie op aarde, Two and a Half Men, komt deze verrassend gevoelige maar grappige punchline serie over drie generaties moeders die een absolute hekel aan elkaar hebben maar onvoorwaardelijk op elkaar kunnen bouwen. Met hilarische dames Allison Janney (Minions) en Anna Farris (Scary Movie) in de hoofdrol. Een komedie over vrouwen die grappig én gevoelig zijn. Meer hier van please!
giphy1
3. Game of Thrones
Ja, het systematisch exploiteren van vrouwenlichamen en de afbeelding van verkrachting zijn zorgwekkend en reden voor boycot. Maar als tegenhanger is Game of Thrones wellicht de meest kritische serie op onze vrouwonvriendelijke samenleving. Het is absurd hoe weinig mensen opvalt dat de serie vrouwonvriendelijk dialoog bevat. Van extra’s tot hoofdpersonages, ze behandelen vrouwen als vuil. Dat dit zo onopvallend gaat, zegt alles over hoe kijkers dit soort taalgebruik en de handelingen normaliseren. Daar tegenover staat dat Game of Thrones enkel van de meest cruciale en baanbrekende vrouwelijke personages aller tijden heeft. Vrouwonvriendelijkheid is hier wat Arya, Daenarys, Cersei en op den duur Sansa tot sterke vrouwen maakt die de wereld overnemen.
dancing-it-out
3. Grey’s Anatomy
Stop! Voor je oordeelt: dit is niet langer een romantische komedie in een ziekenhuis. Op haar oude leeftijd heeft Grey’s Anatomy zichzelf compleet herontdekt en draait het om Meredith Grey als getormenteerd, complex personage. Soms herinnert de serie dat ze kinderen heeft, maar vooral herinnert de serie dat ze veel heeft meegemaakt. Dat en de serie is super sociaal bewust geworden met betrekking tot seksisme. Wie had gedacht dat Grey’s Anatomy de meest progressieve dramaserie zou zijn anno 2016?
unreal-lifetime-feminism
2. UnReal
Een cynische feminist die werkt achter de schermen bij een romantische datingsshow. Waarom ben je hier nog? Behalve dat UnReal een verslavend kijkje geeft achter de schermen van reality TV, is het ook een absoluut meesterwerkje in plot en karakter. Het behandelt ongeveer alle clichés over romantiek en mannen. Hoofdrolspeelsters Quinn (een heerlijke Constance Zimmer) en Rachel (Shiri Appleby) zijn niet zoals je vrouwen ooit hebt gezien: absolute empathische kutwijven. Ze moeten meedogenloos zijn voor hun werk, maar stiekem vinden ze het ook geweldig. En wij ook!
200_s
1. Jane the Virgin
Wat betreft positiviteit spant slechts één serie de kroon: Jane the Virgin is luchtig, gek en origineel. De serie biedt een dynamisch inzicht in de latina cultuur, maar belangrijker: de hoofdrolspeelster is een 24 jarige maagd die seksuele fantasieën heeft, verliefd wordt, meerdere baantjes heeft en moeder is (don’t ask). Jane is inherent goed maar dat maakt haar leven juist moeilijk. Het is puur vermaak om te zien hoe een gelaagde, emotionele maar opgewekte jonge vrouw zich door de meest absurde scenario’s slaat. Een positiever voorbeeld dan dit is er niet.
Tot zo ver mijn verzameling van topseries die het beste van vrouwen laten zien. Vier vandaag met een van deze topdames of… you know, vier echte vrouwen! Fijne #InternationaleVrouwendag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s