5 vragen en antwoorden over aanslagen door ISIS

Na een dag mezelf proberen af te leiden met werk, romantische komedies, huishoudelijke taken en extra telefoontjes naar dierbaren, wil ik toch reageren op de discussie die na elke aanslag weer naar boven komt. Want iets wat zo vaak gebeurt is niet langer onmogelijk te bevatten of zelfs onverwachts. Dus ik ging zoeken naar antwoorden op de standaard vragen die we ons elke keer maar weer afvragen alsof er geen antwoord op is. Hieronder kort de antwoorden. Klik op de links om je verder in te lezen over de wereld waarin we leven.
1. Is dit de schuld van Moslims?
ISIS heeft de oorlog verklaart aan alles wat niet ISIS is. Dus niet alleen het Westen. ISIS is al enige tijd een globale oorlog aan het voeren. Dat is óók tegen andere Moslims. Vooral eigenlijk. Liberale(re) Moslims zijn evenveel vijand als Westerlingen. Dit maakt het anders dan Al-Qaida. En daarnaast bestaat ISIS niet alleen uit geboren Moslims.  Zo’n 20 procent van de Franse jihadisten waren enkele maanden voor hun vertrek nog geen Moslim.
2. Waarom gebeurt dit in Parijs?
De stad van de liefde is volgens ISIS de stad van de zeden. De locaties van de aanslagen tonen ook duidelijk aan waar ISIS ons wil raken: in het culturele hart (voetbalstadium, popconcert, uitgaansleven). ISIS keurt onze levenswijze (roken, alcohol) fundamenteel af, hoe erg ze er zelf ook aan doen.  Dat Frankrijk doelwit is, is niet toevallig. Frankrijk, in tegenstelling tot Nederland, bombardeert ISIS in Irak en Syrië sinds eind september. Het is dus een directe vijand. Daarnaast heeft Frankrijk ook de meeste burgers die op jihad zijn bij ISIS van Europa. De locaties en de tijd (aan het begin van het weekend) zijn geen toeval. Hoewel ISIS haar slachtoffers wel willekeurig doodt.
3. Komt dit door de vluchtelingenstroom?
 Het is zo dat er terroristen meereizen met de vluchtelingen. Noteer ook dat er al een hoop jihadisten terug zijn. Zo’n 250 in Frankrijk (evenveel als er totaal vertrokken zijn in Nederland). Er vertrekken ook nog steeds jihadisten naar Syrië en Irak. Dus het is niet zo dat gesloten grenzen iets gaan doen. De vluchtelingenstroom komt door het terrorisme van ISIS, niet andersom. Migranten vluchten juist omdat zij slachtoffer zijn van onder andere ISIS brutaliteit. Dus wat is een betere fuck-you tegen ISIS: Iedereen buitensluiten of verwelkomen?
4. Moeten we nu aanvallen?
Politieke leiders spreken inderdaad van een oorlog, dus of er een komt wordt nu besproken in kamers waar geen journalist bijkomt. De reden dat tot nu toe niet heel Europa ISIS bombardeert is omdat het precies is wat ISIS wil. Ze WILLEN  een heilige oorlog met het Westen. Ze willen sterven op het slagveld, waardoor ze in het paradijs komen. Dit is wat ze geloven. Hoewel er goede argumenten voor zijn om militair in te grijpen in Syrië, zijn er nog betere argumenten tegen. De kans om meer vijanden te creëren is groot. Daarom is er momenteel een diplomatieke top in Turkije over Syrië dat waarschijnlijk resulteert in verkiezingen en een overgangsregering.
5. Gaat het nog een keer gebeuren?
Ja. ISIS wil ons shockeren en angst aanjagen. Daar zijn ze best open in. Zolang er enkele jihadisten  nog kunnen voldoen aan de oproep van ISIS om aanslagen uit te voeren blijft dit gebeuren. De grenzen sluiten kan helpen maar niet voorkomen. Strenger toezicht van de veiligheidsdiensten kan helpen maar niet voorkomen. Er is hier niet echt een goed antwoord op. Want wat we ook doen, ISIS zal ons blijven uitlokken.
Het enige zekere is dat wij iets hebben waar zij geen waarde aan hechten: menselijkheid. Het is een walgelijk cliché waar de cynische Manju geen boodschap aan heeft, maar in tijden van terreur is het absoluut het enige wat telt: samen staan we sterk. ISIS, en terreur, kan altijd aanvallen, maar dat wil niet zeggen dat ze winnen. ISIS wil haat en verdeeldheid, dus wat ze ook doen, tegen liefde en solidariteit, of dat nu in gedachte, daden of Facebook profielfotofilters is, zijn ze machteloos.
Disclaimer: Hoewel ik sinds de Ghouta aanslag mezelf verdiep in Syrië en sindsdien ISIS, mis ik vast en zeker belangrijke informatie. Als je interessante artikelen hebt laat me weten!
Advertisements

2 comments

    • Ligt er aan wat je met “oorlog” bedoelt. War on Terror is al bezig. Aanslagen in enige capaciteit komen waarschijnlijk ook. WWII tafarelen blijven voorlopig nog wel uit. Maar ja, wat weet ik?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s