8x Verliefd op Vrouwvriendelijk Ibiza (nabespreking)

Ken je die film Verliefd op Ibiza? Hij was best populair lang geleden. Zoals je nu wel weet zeur ik veel over vrouwvriendelijkheid in film en TV. Dus wilde ik eens zien hoe de grootste Nederlandse film van 2013 het deed op de feministische meetlat waar films als The Hunger Games, Magic Mike XXL en Frozen bovenaan staan. Op zich: een dikke 10 voor diverse rollen voor (blanke) vrouwen van alle leeftijden en een paar bonuspunten voor de humor. Maar het viel wel op dat sommige vrouwen simpelweg te goed waren voor het scenario waarin ze verkeerde. Dus met alle goede wil fix ik 8 scènes van Verliefd op Ibiza voor de moderne Nederlandse vrouw.

1. Slut Shaming #1
V1-Old
In de originele scène vertelt Zara (Gigi Ravelli) aan halfzus Lizzy (Sanne Vogel) dat ze te oud is voor haar werk en veel meer kan (which: A+) maar vervolgens vraagt Zara waarom Lizzy nog geen vriend heeft en slut shamed ze haar voor haar seksuele escapades. Zo kan het ook:V1-New
2. Gay Bashen #1
V2-Old
In de originele scène misvat Elza (Kim Feenstra) het woord “vriendin” als teken dat Lizzy lesbisch is en noemt haar vervolgens pot. Lizzy, volkomen hetero, speelt hier in mee en doet er zelf een schepje bovenop. Alleen dit is 2015 en wie in hemelsnaam minimaliseert vrouwen nog tot hun seksualiteit?
V2-New
3. Body shaming
V3-Old
In een wat mager (haha, get it?) pre-historisch verhaallijntje komt oma Karla (Willeke van Ammelrooy) op bezoek bij Kevin (Jan Kooijman) om zijn vriendin Elza te beoordelen voor hij met haar verlooft. Maar tijdens de ontmoeting is Karla geen fan van Elza, voornamelijk omdat het huis vol hangt met foto’s van haar zelf. Als Elza weg huppelt, maakt Karla een opmerking over Elza’s lichaam. Het kan beter: Karla is een volwassen vrouw en weet hoe veel druk er op jonge vrouwen staat met betrekking tot hun lichaam en toont daar begrip voor. Ze is tevens niet oppervlakkig en zet Elza’s persoonlijkheid voorop.
V3-New
4. Gay Bashen #2
V5-Old
In een ongelooflijk hoe-is-dit-ooit-gefilmd moment zegt Kevin “jullie mogen toch ook trouwen” tegen Lizzy, in de veronderstelling dat ze lesbisch is, alsof homohuwelijk niet al 14 (!) jaar toegestaan is in Nederland. Kev, dit is Ibiza, niet Saudi-Arabië. Maar Lizzy wil één ding duidelijk maken. Ze is geen “lesbi”. Wie praat er zo? Niemand. Dat is wie. Waarom zou Lizzy zich zorgen maken over hoe Kevin over haar seksualiteit denkt? Was ze zelf niet degene die de leugen begon? En, Lizzy, hoe ziet een “lesbi” er dan uit? Hebben die speciale kledingvoorschriften? Nee, een echte meid ziet in dat hoewel ze momenteel eventjes afgeleid is door Jan Kooijmans hoofd, het werkelijk geen donder uit maakt wat mensen van haar seksualiteit vinden.
V5-New
5. Romantiek
V4-Old1
V4-Old2
Oké, dit is een romantische komedie dus schattige, onzekere gesprekjes tussen de twee hoofdpersonen zijn een must. Zoals deze waarin Kevin met z’n kleding aan in een douche gaat zitten om te bellen (don’t ask) en zijn niet-liefde bekent aan Lizzy. Mind you, Kevin heeft Lizzy ingehuurd om een feestje te organiseren voor zijn vriendin, ze is dus financieel afhankelijk van de tevredenheid van hem én zijn geliefde, dat heet seksuele intimidatie Kev! Daarnaast hebben ze een intiem gesprekje of whatever gehad in een grot. Als een bevallig, naïef Disney prinsesje is Lizzy helemaal onder de indruk dat een mooiboy zegt dat hij haar “leuk” vindt. Ja, oui. Behalve dat Lizzy al genoeg jongens heeft gedaan, inmiddels wel weet wanneer gevoelens echt zijn en wanneer niet en dat players die binnenkort gaan trouwen zeker nog een laatste uitvlucht nemen.
V4-New
6. Slut Shaming #2
V6-Old1
Deze verhaallijn heeft eigenlijk best goede punten. Bibi (Marly van der Velden) heeft geslapen met de man van Zara. Als Zara hier achter komt, gaat ze, in een vrij hilarische sequentie, achter Bibi aan. Ze roept “slet” naar haar en vecht met d’r. Let op: Zara heeft geen fysiek geweld gebruikt bij d’r man, wat maar weer aangeeft dat meiden gestraft worden voor seks en mannen niet. MAAR, in een rustige scène hierna biedt Bibi haar vershuldigingen aan en lacht Zara diens daad weg. Dat is vooruitgang! Behalve dan dat Bibi 21 en de man volwassen is en verantwoordelijkheden heeft. Hoewel Zara’s reactie best oké is, mogen we wel even establishen dat misschien ontrouwe mannen, niet single meiden de vijand zijn?
V6-New
7. Just sex
V7-Old
Weer een scène die het bijna goed deed. In een helder moment zegt Lizzy “seks stelt niet zo veel voor” op Ibiza en damn, daar heeft ze gelijk in. Alleen jammer dat ze vervolgt met haar Disney hartewens. Uhm, reality check: Kevin is afschuwelijk. Hij heeft zojuist zijn bloedmooie vriendin belazert en gedumpt op haar verjaardag. Waarom zou je in godsvredesnaam een jongen zoals hij willen? Hij is letterlijk niet te vertrouwen! Je verdient beter Lizzy. En dit “voorstellen aan de familie” is duidelijk reactie op de sociale druk van haar slut-shamende zus. Nee, Liz, you do you.
V7-New
8. De succesvolle vrouw
V8-Old
Oeh, Zara is een probleem in de film. Vooral in hoe ze wordt neergezet in het verhaal, want Gigi Ravelli is natuurlijk #flawless. Even objectief: Zara probeert haar bikinilijn succesvol te maken, heeft twee kinderen en een man. Deze man zeikt als een verwend jochie dat hij seks wil en gaat vervolgens met zijn tien jaar jongere schoonzus naar bed. Als goedmakertje regelt hij een designer die Zara’s lijn wil overnemen. Maar blijft hij hameren dat dit nooit was gebeurt als zij hem seks had gegeven. De climax is wat Zara kiest. En later eindigen ze als happy family samen nadat de twee seks hebben gehad. Even denken, meneer krijgt uiteindelijk zijn zin en mevrouw vergeeft hem alles… WUT. Dit is btw NA dat hij 1. vreemd is gegaan met haar halfzus 2. hun twee zoontjes heeft achtergelaten bij de drugsnemende opa 3. haar zaken regelt voor haar. Dat is nogal een boodschap. Meiden, vergeef je mannen voor alles en laat de zaken ook maar aan hen over. 3X NOPE.
V8-New
Oké dit is allemaal een omslachtige manier om te zeggen dat we als publiek betere, sterke vrouwen verdienen in romantische films. Nu heeft deze film een boot geld binnen gesleept, maar wat zegt dat over de manier waarop vrouwen zichzelf zien in populaire media? Toegegeven, Verliefd op Ibiza doet wel een aantal dingen goed. Zoals deze twee:
vlcsnap-00013
Zo cute. En dat Elza uiteindelijk een jacht regelt voor zichzelf is ook top. Go Elza! Laten we hopen dat de volgende succesvolle Nederlandse film vrouwen ook eens voor zichzelf laat kiezen, of in ieder geval erkent wanneer de vrouwelijke personages veel beter verdienen dan vreemdgaande mannen.
V8-New2
 Verliefd op Ibiza is nu te zien op Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s