Game of Thrones 5×09 – The Dance of Dragons (nabespreking)

Wat hebben jullie gedaan dit weekend? Hahah don’t care want HOLY SHIT LATEN WE PRATEN OVER DEZE AFLEVERING. Niets, maar dan ook niets, staat gelijk aan de sensatie van wat er in deze aflevering gebeurde. Als je dacht dat vorige week een traktatie was, dan is The Dance of Dragons de surprise fissa inclusief special guest (hint: het is Alicia Keys). En op alle fronten heeft deze aflevering mij voldaan als mens. Ik ben in het reine. Laat me je vertellen waarom ik KLAAR ben. Ik eis tevens dat we nergens anders meer over praten dan deze aflevering tot het einde der tijden. Het begint nu!

Jon

Iedereen was onder de indruk van de laatste scène van vorige week en dit was een mooi vervolg daarvan. De kracht van stiltes wordt vaak onderschat in film, maar in deze woordeloze scène werd alles gezegd met alleen blikken. Het is bijzonder boeiend hoe je als kijker vreest voor het dichtblijven van de poort en de implicaties die dit zal hebben op Jons heerschappij, puur en alleen omdat je de persoonlijkheid van een bijpersonage als Alliser Thorne kent. Zijn uitwisseling (konden ze elkaar überhaupt zien?) met Jon was top. Vooral Jons gezicht.

S05E09 - Jon

Arya

Hoe slim zijn jullie? Hoewel mijn leven nogal één groot bewijsstuk er tegen is, vind ik mezelf super intelligent. Game of Thrones is echter slimmer dan dat ik ben. Weet je nog hoe verveeld ik was met Arya’s missie om de gokker om ver te brengen met oesters? Hoe dom was ik om te geloven dat dát de missie was! Want zodra Arya op haar doel afging, liep daar één van haar namen haar leven binnen. Ser Meryn Trant was natuurlijk met Lord Tyrrell ook naar Braaavos afgereisd en ik had werkelijk geen seconde nagedacht over een reünie tussen de eerstgenoemde en Arya. Want #GameofThronesIsSmarterThanMe. Dus voor we het wisten was Ser Merryn al jonge meisjes aan het verkrachten terwijl Arya meekeek als een ware perv.

S05E09 - Arya

Dit compliceert Arya’s training bij The House of Black and White want zij willen dat ze niemand wordt maar nu blijkt maar weer hoe haar oude leven haar lonkt. Love it.

PS: het is opvallend hoe vastberaden deze serie is om de perversies van de mens uit te melken. Ik geef toe, de scène waarin hij steeds “te oud” zei was spannend, maar het feit dat al deze prostituees bloedmooi waren en het open werd gelaten hoe oud het laatste meisje eigenlijk was, geeft aan dat de serie liever de fantasie van deze perversies in leven houdt dan de misselijke werkelijkheid daar van. Dát is zorgwekkend.

Jamie

Een prettige verrassing was de twist dat Doran Martell Jamie én Bronn liet vertrekken met Myrcella op de voorwaarde dat Trystane mee ging om Dorne’s representatie te zijn in de Small Council. Het bewijst maar weer hoe achterlijk het hele plan was om Dorne binnen te sluipen en de prinses te ontvoeren. Ze konden het gewoon vragen. Ugh, Cersei en haar plannen. De redelijk rustige scène waarin alleen Niobe Ellaria Sand voor frictie zorgde (waarom is wijn weggooien geen misdaad?), was interessant om meerdere redenen. Niet alleen bewijst Martell een nobele, diplomatieke man te zijn, wellicht de enige in Westeros meer gefocused op vrede dan Ned Stark. Maar Trystanes aanwezigheid in King’s Landing zorgt voor dezelfde spanning als Oberyns. Welke macht kan hij uitoefenen daar? Hoe reageren Kevin Lannister en Pycell op zijn komst? En hoe diep kan Trystanes V-hals nog worden? S05E09 - Trystane

Een toegevoegde bonus is Jamie’s terugkeer naar de hoofdstad wat positief zal zijn voor Cersei’s toekomst. Tot nu toe is Jamie altijd de rechterhand (hahaha, snap je ‘m?) geweest van óf Cersei óf Tywin óf zijn taken als King’s Guard maar als enige vrije Lannister en vader/oom van de koning en biedt een terugkeer naar King’s Landing super veel mogelijkheden voor Jamie om met een gouden vuist te regeren (hahaha, oké ik hou op).

PS: extra bonus punten voor de klapscène tussen de Sand Snakes. Dat was pure schrijfmagie. In één enkele scène werden de persoonlijkheden van deze drie meiden perfect uitgebeeld. Op het werk doen de stoere mannen soms ook handjeklap dus ik vond het leuk om te zien hoe deze stoere chicks hetzelfde spel doen zonder genade.

Stannis

De Godenkwestie in Westeros is er één die, in tegenstelling tot die in de echte wereld, het waard is om besproken te worden. In onze kern, die ons onderscheidt van bijvoorbeeld chimpanzees, hebben wij bewustzijn waardoor we het gekke idee hebben dat er iets meer is dan alleen het leven. Het verlengde daarvan is godsdienst. Maar zo werkt het in Westeros niet. Melisandre is geen losgeslagen verhalenverteller die teert op de goedgelovigheid van het arme volk, zoals de High Sparrow dat wel is. Nee, Melisandre is in direct contact met een grote entiteit en ze krijgt shit gedaan. We zagen al eerder hoe The Lord of Light een man terugbracht van de dood, drie brandstapels in vuur en vlam zette en dan is er nog het hele gedeelte dat Joffrey en Robb naar hun betrekkelijke einde bracht. (Wat ook een mooi denkstuk is aangezien je kan beargumenteren dat menselijke daden verantwoordelijk zijn voor hun dood in plaats van goddelijke interventie). Melisandre zorgde er zelfs voor dat Alicia Keys een optreden had deze aflevering.S05E09 - Horse

Nee, Melisandre leek oprecht verbaasd toen de branden uitbraken en oprecht emotioneel later in de aflevering. Misschien is ze evenveel een pion van de Lord als Stannis? Of misschien faked ze juist haar contact met hem? Door de daadkracht van de Lord of Light was ik al aangesloten bij het geloof en martel ik smederij werknemers met bloedzuigers op m’n vrije dagen j/k dat was altijd al een hobby van me. Maar nu ben ik KLAAR. Shireen werd levend verbrand op de brandstapel en het was het meest afschuwelijke wat de serie tot nu to heeft gedaan. Deze girl mocht niet on fire! Serieus waarom is deze serie zo fan van Alicia Keys?

S05E09 - ShireenS05E09 - Stannis

De scène vooraf was wellicht nog pijnlijker dan haar gegil dat doordrong tot op het bot. Hier was een meisje, met wellicht het liefste gezicht in de wereld op mijn eigen nichtje na (shout out naar Nilo Baby!), dat geschiedenisboeken leest voor haar lol. Noteer ook hoe ze geen keuze maakte toen Stannis vroeg wiens Targaryen broer ze zou kiezen. Deze chick staat in de lange rij van goede mensen, zoals Ned en Mance, die Westeros zou kunnen regeren en natuurlijk sterft ze. Haar laatste zin was hartverscheurend.

I am the princess Shireen of House Baratheon and I am your daughter.

Een terugverwijzing naar het eerdere, mooie gesprek, dit seizoen waarin Stannis haar het verhaal vertelde van haar Grey Scale. En de tweede keer dit seizoen dat een jong meisje moedig haar machtige positie in de maatschappij erkende om vervolgens afgestraft te worden. Als een ware lafaard bekende Stannis zijn motivaties aan Shireen zonder dat ze het wist en als klap op de vuurpijl bood ze hem haar hulp aan. Nu, dit is dus de waanzin van de mens. Het idee dat Stannis oprecht het lot heeft om koning te worden. Een groter doel dan leven zelf. Een man die zijn eigen dochter opoffert voor een zelfverheerlijkend doel verdient niets anders dan de ergste dood ooit. Stannis, je staat op mijn hitlist samen met je Lord of Light.

Bonus hartverscheurend was de scène waarin Davos Shireen een hert gaf en dat niet Stannis maar zijn koele vrouw haar shit verloor toen Shireen echt begon te branden. Het was erg mooi om te zien hoe een vrouw die slaafs is aan haar man z’n waanzin en altijd Shireen heeft buitengesloten uiteindelijk toch toegaf aan haar moederlijke instinct, alhoewel veels te laat. Vanavond drinken we er een op Shireen, het lieve, intelligente meisje dat twee ouders had die niet genoeg van haar hielden.

Meereen

Waar te beginnen. Geen idee. Bij het begin? Mensen, ik ben zo fucking blij dat ik ooit begonnen ben aan Game of Thrones. Ik weet niet meer wie me forceerde om de serie nog een kans te geven, maar damn wat ben ik blij. Dit had makkelijk de conclusie kunnen zijn van de hele serie. Holy fuck. Sorry, ik zal proberen zo min mogelijk te schelden.

Allereerst was er een heel debat over de betekenis van traditie. Dit was nog best interessant want die laffe weirdo waarmee Dany ging trouwen bood nuance aan Dany en Tyrions perceptie van regeren in Meereen. Deze sequentie was perfect uitgevoerd. Van Dany’s geile blik naar Daario die heel stoer een verhaal vertelde om vervolgens ongelijk te krijgen tot Dany’s instemmende blik naar Tyrion die natuurlijk weer te wijs was voor iedereen. Ik hield vooral van dit stuk toen de vechters verschenen en IEDEREEN een existentiële crisis had.

S05E09 - Arena 1

S05E09 - Arena 2

S05E09 - Arena 3

S05E09 - Arena 4

S05E09 - Arena 5

S05E09 - Arena 6

Wat volgde was een redelijk spannend gevecht. De vechtscènes in de laatste twee seizoenen zijn echt van de bovenste plank. Zinderend en onvoorspelbaar met elke zwaai. Tevens hangt er zo veel van af. Zoals het lot van Arya af hing bij Brienne en The Hound en het lot van Tyrion bij Oberyn en the Mountain, hing nu Dany’s politieke interventie van dit gevecht af. Kudos aan Emilia Clarke die een zeer uitgesproken gezicht heeft maar toch subtiliteit weet te brengen in Dany’s interne worsteling. De spanning was niet alleen of Jorah zou overleven, maar ook of Dany hem zou redden en haar heerschappij op het spel zou zetten. Maar GODVERDOMME WAT LEKKER was het toen Jorah een speer op onze Khaleesi gooide en je voor een seconde echt dacht dat hij zijn welverdiende wraak nam. NEE. Het waren die fucking Sons of the Harpy. Dit was al een meesterlijke twist, dat Dany al de gehele tijd in levensgevaar was maar dat alleen iemand die op het veld stond dit aan kon zien komen. EN DAT WAS NOG NIET ALLES. Want voor we het wisten stond iedereen met een gouden masker op (zijn die dingen niet zwaar?) en was het de Red Wedding all over again.

Ik haal de Red Wedding aan omdat het dezelfde chaos en massadood met zich mee bracht. Het is onwaarschijnlijk dat iets op televisie ooit nog dezelfde schok en afschuw kan uitlokken als het Verraad van Robb Stark, maar deze sequentie doelde daar ook helemaal niet op. Sterker nog, dat de Red Wedding twee seizoenen eerder plaatsvond was de reden dat deze aanval zo goed was. Allereerst omdat naamloze mensen in de achtergrond bruut werden afgeslacht als voorboden voor onze helden. Nu, terwijl dit gebeurde dacht ik alleen maar “waarom?”. Ik dacht niet waarom als in de grote zin van het woord dat geweld op televisie wellicht tefur gaat, zoals deze vrouw.

S05E09 - vrouw

Maar waarom doden de Sons of the Harpy gewone burgers van Meereen? Was hun hele doel niet om de oude orde te herstellen? Dit is toch enigszins gebeurd met de Fighting Pits en het trouwen met Laffe Gozer? Blijkbaar hebben ze een andere planning, want diplomatie was hier niet gewenst. Alsnog zijn het de elite van Meereen die nu de andere elite van Meereen doden (zo’n toegangskaartje is vast niet goedkoop). Wie hou ik voor de gek? HET WAS CHAOS EN NIEMAND HAD TIJD VOOR VRAGEN.

Nog meer A+ wendingen. Want Laffe Gozer werd neergestoken as teken dat de Sons geen genade hadden. Hoe heerlijk was het dat zowel Jorah als Daario de koningin beschermde terwijl slechts een handjevol Seven Sons en Unsullied hen hielpen? Maar serieus, dit was retespannend. Even dacht ik “oké zelfs zonder Grey Worm moet het hen lukken om deze bitches neer te krijgen”. Zelfs Tyrion kon ze aan (hoe nice was het dat hij Missandei beschermde?). Toen werd hun eerste uitweg geblokt en moesten ze terug de arena in… ZO SPANNEND. Maar toen er nog tientallen Sons of the Harpy de arena in rende dacht ik terug aan Robb, die moedeloos naar Catelyn keek en wist hoe laat het was. Onze helden, om wie we best veel geven, van Tyrions hersens tot Missandei’s hart tot Daario’s ****, waren omsingeld. Als grapje dacht ik nog aan hoe verloren Dany keek en ze wenste dat ze dat ene woord nog wist.

S05E09 - Dany 1

Nee, game over. Red Wedding 2.0. Prachtig ook hoe Dany niet naar haar f*ckbuddy ging maar de hand van Missandei pakte toen ze dacht dat het over was. En fuck wat was ik verkocht. Je zou denken dat series me niet meer kunnen verrassen met het All Is Lost moment vlak voor alles weer goed komt. Maar Game of Thrones heeft nu eenmaal deze reputatie opgebouwd. Dus toen Dany haar ogen sloot dacht ik niet meer aan hoe onwaarschijnlijk het was dat haar hele verhaal hier zou eindigen. Hoe onzinnig het is dat Tyrion naar haar gekomen was om na één aflevering al te sterven. Nee, ik dacht, Game of Thrones fuckt ons weer. Dany en Tyrion hadden alles kunnen veranderen maar nu sterven ze voor onze ogen. Tot het mooiste geluid allertijden klonk.

En UGH. Ik weet niet hoe jullie er op dit moment aan toe waren maar ik stond te springen voor m’n bank alsof mijn favoriete club net gewonnen had met de Champion’s League (wanneer is die eigenlijk?). DROGON TO THE MOTHERFUCKING RESCUE. Eerst deed hij een ronde stadium zoals de adelaar bij Vitesse. Toen dacht ik dat hij iedereen zou verbranden maar nee hij landde en werd nog bestoken met speren ook. Ik wil me nergens mee bemoeien maar ik vond dit een gek moment om te gaan dansen.

S05E09 - dansen

Ieder z’n ding. Hoe dan ook wéér dacht ik dat dit het einde was en dat Drogon zou sterven. Wat was het weer perfect hoe Dany naar haar “kindje” liep, zoals ze in de eerste aflevering van dit seizoen ook had gedaan, en contact met hem zocht. Hij schreeuwde als een ondankbaar kreng weer in haar gezicht.

S05E09 - drogon

S05E09 - Dany

Maar dat geeft aan dat dit geen simpele mens/hond relatie is, maar echt die van een mens met een monster. Was dat het? NOPE. Want Dany deed toen wat elke fan, inclusief Tyrion, ooit heeft gedroomd: ze vloog. Ik weet niet hoor, maar dit is waarom ik fictie waardeer over reality. Terwijl miljoenen mensen nog steeds benieuwd zijn wat de fuck talentloze beroemdheden doen in hun vrije tijd, heb je hier het simpele verhaal van een meisje dat leert om op een draak te vliegen. Een. Fucking. Draak. Daar kan toch niets tegenop? Ik was klaar tenminste. Klaar met wensen, dromen en leven. Klaar om te sterven en naar het hiernamaals te gaan. Gewoon KLAAR. Want Dany klom op de rug van Drogon en hoewel het er super fake uit zag, was het ook min of meer de vraag hoe het er “echt” uit kan zien als iemand op een draak zit.

S05E09 - dany drogon

Het maakte mij geen zak meer uit. Dit is euforie. Het is de aflossing van jarenlang beloven. Het was de perfecte gelegenheid, de perfecte opbouw, de perfecte uitvoering. Daenerys Targaryen vliegt op een draak. En ik weet 100% zeker dat dit een van de sequenties is waar nog vele decennia over gesproken wordt. Toen Janet Leigh schreeuwde in de douche. Toen de Fonz over een haai sprong. Toen J.R. werd neergeschoten. Toen Harry Sally ontmoette. En toen Daenarys op een draak vloog. Ten minste… deze mensen waren minder blij dat ze achtergelaten werden.S05E09 - tyrion

Oh well, je kan niet alles hebben. Oké we hoeven niet nog meer over deze aflevering te praten want deze nabespreking is KLAAR. Nu nog een keer kijken.

Een gedachte over “Game of Thrones 5×09 – The Dance of Dragons (nabespreking)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s