Game of Thrones 5×05 – Kill the Boy (nabespreking)

Hoe red jij je uit vervelend gezelschap? Zo van: je hangt met mensen die eigenlijk de worst zijn en je wil zo snel mogelijk weg. Wat doe je dan? Uit beleefdheid tolereer je veel! Zo ook de meeste mensen in Game of Thrones. Wat min of meer een serie is over chillende mensen die elkaar niet mogen. In het begin probeer je nog het beste er van te maken. Dan word je al wat ongeduldiger omdat de ander letterlijk te dom is om basis topografie te kennen en voor je het weet duw je ze een kelder in om opgegeten te worden door twee draken. Zo gaat dat met verplichte omgang! Kunnen we niets aan doen. “Kill the Boy” geeft ons vijf tips om ondraaglijk gezelschap te doorstaan.

1) Slapen (of verbranden/trouwen)
Het was een aangename verrassing dat Grey Worm nog leefde! Maar Daenerys was daarom niet minder boos. Ser Barristan had namelijk genoeg van advies aan haar geven waar ze niet naar luisterde en koos er voor om haar gezelschap te ontwijken door permanent te gaan slapen.
S05E05 - Ser Barristan
Als diplomatieke oplossing nam ons Dany de hoofden van de belangrijkste families uit Meereen naar haar Red Room om er Ontwijk De Draak te spelen. Het is een beetje als Russisch Roulette alleen hoef je maar een paar stappen te zetten en is dood super gegarandeerd. Veel belangrijker vond ik haar volgende plannen. Niet alleen heeft ze dus nog een beetje controle over haar draken (ze blijven afhankelijk voor eten), maar ze wil ook de controversiële Fighting Pits weer openen én trouwen met een van de belangrijke mannen die nog wel leven. Uhm, volgens mij haat Meereen je al Dany. Waarom zou je je seksleven met Michiel Huisman verruilen voor lafaard #18? Ugh, deze chick. Dany’s oplossing is dus om te trouwen met degene die je haten. Hoe dan ook is Dany voorlopig niet uit Meereen te branden (haha! Nee? oké).
2) Verontschuldigen
S05E05 - Gilly
Het is goed om de eer aan je zelf te houden. Gilly weet dit. Hoe schattig was Gilly’s en Sams gesprek. Het is niet echt meer van onze tijd om met mensen te daten die dommer of slimmer zijn maar Gilly moest toch erkennen dat ze wellicht andere interesses had dan Sam. Zo voel ik me ook altijd bij mensen die betere cijfers haalde dan ik (lees: iedereen). Gooi dat boek weg en doe een TV aan! Nerds.
Goed nieuws: The Wall (en Sam) horen dus wél van Dany. Even dacht ik dat al haar acties compleet genegeerd werden door Westeros zoals het Westen Afrika altijd negeert, maar niet alleen weet Jon van het bestaan af van zijn OTL maar is de berichtgeving best gedetailleerd! Kraaien zijn net als twitter basically (Kraaier? Kwitter?).
3) Vakantie
Weer een fijne optie wat je moet doen als je iemand niet mag. Ga met ze op road trip! Ugh, NOPE, dit is gewoon slecht advies. Het houdt niet op met Jon en zijn tripjes naar het noorden. En ze zijn vaak de meest domme en onnodige plannen. Whatever. Nu hij Lord Commander is moet hij de jongen in zich doden en een man worden. Niet fijn, want de letterlijke jongen in zijn buurt wil hem juist doden voor deze beslissing.
S05E05 - OllieS05E05 - Jon
Eerst dacht ik dat Ollie geïntroduceerd werd om bij Jon stage te lopen tot badass maar nu ben ik vrij zeker van dat hij Jon een keer in z’n slaap gaat neersteken. In ieder geval was ik niet helemaal on board met Jons tactiek. Het is wederom een goede personificatie van een politieke conflict. Na duizenden jaren van bloedvergieten gaan twee volken niet op eens vriendjes worden. Not gonna happen. Dit is waarom we Turkije niet toelaten tot de EU.
4) Shade
S05E05 - Sansa1
Ahahah weet je nog hoe ik vorige week sprak over Sansa’s zwakheid en hoe ze min of meer zich niet gaat redden tegenover alle gevaren? Ik had me vergist. Want Sansa geeft de BESTE side-eye ever. We kunnen zo veel van haar leren. Als je ooit aan tafel zit met vreselijk gezelschap (die je hele familie heeft uitgemoord) denk dan terug aan hoe Sansa Ramsay SHADE geeft. Zo veel shade. ❤
     Sansa is nog steeds super naïef zoals de scène waarin Miranda haar mee nam naar de kennel (en die ene keer dat haar verloofde lipbijtende sexy time had voor een open raam). Nu had Sansa bijvoorbeeld een direwolf kunnen gebruiken (#RIPLady). Zou ze worden aangevallen door honden? Door een huurmoordenaar? Kreeg ze de groeten van een Lannister? NEE. Het was Reek! Oké dus deze twee personages hadden precies geen interactie toen alles nog koek en ei was in de Pilot én ik was min of meer vergeten dat Théon ooit Sansa’s broertjes had ver-fake-moord maar hun reünie was redelijk spannend! Théons mentale en fysieke marteling maken hem een beetje een wild card, maar als Sansa eindelijk haar wraak uit oefent hoort hij er zeker bij. Ooit komt het jongens. Ooit.

S05E05 - Sansa2

PS: Roose’s oplossing voor een vreselijk gezelschap was dus een baby er in stoppen. Niet heel effectief op langer termijn maar op korte best goed bedacht!
5) Alcohol
Voor Tyrion was het hele gezelschap super ongemakkelijk. Stel je voor dat je dagen op een boot zit met Jorah Sla-Me-Dood-Mormont en je hebt geen wijn. Mijn persoonlijke nachtmerrie eerlijk gezegd. PS De special effects waren weer top notch deze afleveringen. Met prachtige shots van Valyria. Eerlijk ik zou er best willen wonen! Het ziet er uit zoals ik Groningen me voorstel. Inclusief vijandige lokale bevolking! Zo onbeleefd. Die draak wist what was up en verkoos de open zee (hmm ligt King’s Landing niet in die richting?)
S05E05 - Drogon
De Stone Men, die zo subtiel zijn opgezet dit seizoen, maakte eindelijk hun entree. Note hoe barbaars het is om zieke mensen naar een verlaten plek te sturen. Effectief, maar stel dat wij dat deden met alle zieken! Oh wacht, dat is inderdaad Groningen. Maar eerlijk de aanval was best cool! Also ik hield van de fake-ending met Tyrion die naar de diepte werd getrokken. En toen was de serie all like “nope, er is nog meer!” Het doel hiervan was dus dat Jorah geïnfecteerd is met een SOA Greyscale. Been there J! Gewoon ff GGD bellen. J/K hij gaat waarschijnlijk dood.
Meer thoughts:
– Zijn de kettingen van de draken niet van staal? Kan staal niet smelten? Just a thought.
– Hoe mooi was de tegenstelling tot Roose’s verhaal over Ramsay tot Stannis’ verhaal over Shireen van vorige week?
– Er werden veel quote’s en beelden gebruikt uit deze aflevering voor de trailers. Wat betekent dat de tweede helft all new is!
– Hoe vaak heb jij seks gehad in een open raam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s