Game of Thrones 5×02 – The House of Black and White (nabespreking)

In het leven moet je soms keuzes maken. Welke studie je gaat doen. Of je nog een extra frikandel neemt. Of dat je een man laat executeren terwijl een boze menigte om je heen schreeuwt het niet te doen. Keuzes zijn moeilijk! En deze rustige aflevering van Game of Thrones draaide allemaal om keuzes. Of nog beter: keuzes van vrouwen. Hebben jullie gemerkt dat vrijwel elke verhaallijn draait om vrouwen? Behalve die van Jon Snow natuurlijk. De mannen mogen nog steeds kelen door snijden enzo maar vrouwen maken min of meer de macht uit? Beyoncé zou trots zijn. IN IEDER GEVAL was dit geen coole Purple Wedding aflevering maar één en al achtergrondinformatie voor latere twists. En er waren een paar mooie karaktermomentjes. Hoe dan ook: hou je draak vast want we gaan weer terugblikken op The House of Black and White.

ARYAAAAA
Een van de redenen dat de seizoensfinale zo erg rockte was dat het Arya eindelijk op haar voorbestemde route naar Braavos zette. Maar met haar terugkeer in deze aflevering werd pas duidelijk hoe sterk Arya was als personage als tegenkleur van The Hound. Hun gekibbel zal gemist worden. In plaats daarvan was Arya veelal alleen deze aflevering als de boze, eenzame tiener die ze werkelijk is. Depressief in de regen zitten omdat je niet binnen gelaten wordt? I know that feel bro!
5x02arya
Ze probeerde het zwart witte huis binnen te komen en dat was nogal een suffe terugkeer aangezien haar toelating zonder goede reden werd uitgesteld en later zonder goede reden werd toegestaan. Ugh, soms ben je gewoon tijd aan het rekken Game of Thrones! Wel weer leuk was hoe een groepje straatschoffies Arya wederom lastig viel en ze nu zo ver gevorderd is dat ze voor niemand bang meer is. Die duif weet waar ik het over heb.
Verrassing!
Cersei kreeg een cadeautje van de Sand Snakes, die zo vaak genoemd worden dat we ze waarschijnlijk nooit gaan ontmoeten. Vet lief. Maar Cersei was NIET blij. Kan iemand de serie terugkijken om te zien of Cersei altijd deze ketting om had? En of ze Marcella die ketting heeft gegeven? Het was zo random dat Marcella in seizoen 2 op een boot gezet werd maar eindelijk werd er iets mee gedaan. Zelf leek ze super blij in de Water Tuinen!? Hoe dan ook was het voor Cersei tijd om haar man/broer even op de vingers te tikken voor het gebrek aan alimentatie. 5x02cersei5x02jamie In plaats daarvan bood Jamie aan om naar Dorne te vertrekken en hun dochter terug te halen. Road trip! En wie beter om daarbij te assisteren dan Ser Bronn. Zie? Weer een vrouw die bepaalt wat de mannen gaan doen. I like it.  Bronn leek niet erg droevig om zijn irritante vrouw achter te laten. Het feit dat we letterlijk minutenlang naar haar trouwplannen en familiedrama luisterde zegt me dat hoewel het meeste relevant is in Game of Thrones, de schrijvers ons toch publiekelijk fucken met onzinnige stuff.5x02lady (Flash forward naar het einde van de serie waarin deze troela de uiteindelijke winnaar is van het spel). Hoe dan ook: set-up! Jamie en Bronn zijn weer een leuke combinatie voor een missie.
Ondertussen had Cersei nog meer aan d’r hoofd. Zoals de hoofden van kleine mannen die totaal niet op haar broer leken. Of haar oom die NIET blij was dat ze de Small Council had overgenomen. Waar was Tommen btw? En waarom zit Ser Pounce niet in de council? #SerPounce2016
Het falen van Brienne
Een van de beste verhaallijnen deze week was toch wel Brienne. En dan vooral haar incompetentie. Begrijp me niet verkeerd: Brienne is rad AF. Maar voor een keer was ik min of meer aan de kant van Littlefinger. Renly is dood. Cat is dood. En nu wil deze hussy Sansa gaan beschermen. Uhm. Beter niet? En hoe goed was dit gesprek:
5x02brienne
5x02podrick
Wel hatelijk was dat Sansa (mijn favoriet, zoals je weet) weer terug was naar haar seizoen 1 level van onvriendelijkheid. Hoe vaak heeft ze zelf wel niet gebogen naar Joffrey? Ze begrijpt deze struggle toch. “Soms hebben we geen keuze,” legt Brienne uit. Maar Sansa stond aan met het thema van de week en was all like “en soms wel”. Booya! Doei Brienne. En toen kwam het enige stukje actie. Een vette achtervolging op paard, waarin Podrick ons allemaal was op een paard. Als ik ooit tegenover een soldaat kom op een paard ga ik 100% een steen mis gooien naar zijn hoofd. Wel vet dat Sansa en Littlefinger weer op weg gingen en deze keer Brienne vastberaden was om er achterna te gaan. Ik weet niet waarom maar het idee dat Brienne met al haar incompetentie over Sansa uitkijkt ipv Littlefinger is toch wat geruststellender.
Problemen in Meereen
Terwijl Tyrion wederom in een doos zat (deze keer met wijn!) en Varys letterlijk langs hem heen praatte met BS over het zijn van een outsider in een doos (? ik lette niet op, Zzzz), werd onthuld dat ze onderweg naar Meereen langs Volantis gingen! Je weet wel, de stad waar Robbs chick vandaan kwam! (#NeverForget).  Ondertussen brak er onrust uit in Meereen. Serieus, Meereen is zo ondankbaar. Een mooie blanke blonde chick geeft jullie je vrijheid en je bedankt haar met creepy sissende geluiden. Ugh. Domme mensen.
Domme mensen waren min of meer het grootste probleem voor Dany. Ze had allemaal mannelijke raadgevers maar die maakte het alleen maar moeilijker voor onze Khaleesi. Iemand opgemerkt hoe fucking clueless Daenerys eigenlijk is? Ze heeft letterlijk geen goed idee van zichzelf. Gelukkig was wijze oude man #6 in de serie er om haar te herinneren dat haar pa ook geen clue had. Dat werkte ook niet goed. Dus nu koos Dany voor een rechtssysteem. Om dat systeem vervolgens weer achter zich te laten en een man regelrecht te executeren. Oui, Dany, ouiiiii! Toch. Als de politieke situatie in Meereen enige indicatie is voor Westeros dan snap ik niet dat Varys gelooft dat Dany de oplossing is. Ze kan letterlijk haar eigen draak niet onder controle houden.5x02dany 5x02drogon PS: wie begint er nu te vrezen voor Dany’s leven telkens als de draken in beeld zijn? Ik vertrouw je niet Drogon. Je bent zwart en groot en oh wacht nevermind. Hoe dan ook, het was geen feest in Meereen en eerlijk ik mis de tijd dat Dany mensen opsloot in kluizen of levend verbrandde. Je weet wel, toen ze nog goed was.
Keuzes zijn moeilijk en de vrouwen in deze afleveringen waren NIET goed in keuzes maken. Maar ja, dat waren de mannen ook niet echt. Hoe dan ook beloofde deze aflevering veel goeds voor de toekomst. Een road trip. Arya neemt weer danslessen. Podrick en Brienne gaan achter Sansa aan. En Cersei neemt precies 0 shit van de overgebleven mensen in King’s Landing. Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s